Begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet

Begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet – dessa tre och störst av dem är meningsfullheten!

 

Har under veckan arbetat med att i skrift forumlera min arbetsplats arbetsmetoder som bygger på ett salutogent/lösningsfokuserat förhållningssätt.

Jag har nästan på ett religiöst sätt anammat den salutogena modellen och har för snart ett år sedan träffat – och till och med suttit och fikat med – min salutogena idol/guru Stefan Hult som driver Salutogenbyrån i Lund och finns på http://www.salutogenes.com/hem.html. Inser att det kan verka lite mossigt men jag är bara helt tagen av den teoretiska modellen och så fascinerad över den forskning i Aaron Antonovskys fotspår som bedrivits här i Sverige! 

Och så slog det mig idag när jag satt på kontoret och skrev att dessa tre ord som styr KASAM påminner mig om tro, hopp och kärlek – dessa tre och störst av dem är kärleken. Tre komponenter som är förenade och påverkar varandra. Som treenigheten – den helige ande, Jesus (sonen) och Gud (fadern) och störst av dem är väl fadern om jag inte minns fel.

 

Dottern hade bibelkunskap i läxa och jag som vuxit upp med denna kunskap insåg att nu när jag inte längre måste känna till vad står där så har jag glömt. Ville imponera på dottern men mindes helt fel. Men fråga mig om salutogena individ- eller omgivande faktorer och jag kan hålla ett helt långt föredrag! Vilket min stackars kollega fick erfara i eftermiddag innan jag gick hem då han fick lyssna på mitt engagemang över att man i så många situationer i vårt arbete kan ställs sig frågan utifrån denna treenighet; är detta begripligt, hanterbart och meningsfullt – för klienten eller för mig? Om inte (och här kommer den fantastiska lösningsfokuseringen in) fråga dig – vad kan vi göra på ett annat sätt? Som en magisk formel som kan användas nästan var som helst i vilken situation som helst!

 

Begriper du? Kan du hantera detta? Känns det här meningsfullt? Eller ska vi göra något annat nu? Som att gå och ta lite fruktsallad med grädde? 

 

 

 

Knasråttan ;


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0